Доста често си мислим, че знаем почти всичко за заобикалящия ни

...
Доста често си мислим, че знаем почти всичко за заобикалящия ни
Коментари Харесай

Гигантската змия, за която досега никой не е знаел

Доста постоянно си мислим, че знаем съвсем всичко за заобикалящия ни свят, тъй като сме съумели да проучим доста огромна част от него.
 Титанобоа - най-голямата змия на Земята, обитавала джунглите преди 66 млн. години
Коя е най-голямата змия, обитавала нашата планета

Истински див звяр

Като да вземем за пример какъв брой тъкмо типа змии има и къде се срещат те. Природата обаче е неповторима, тъй като доста постоянно ни припомня, че не знаем чак толкоз доста, колкото може би си мислим. Доказателство за това е откритият напълно нов тип анаконда.

Разбира се, това се е случило в тропическите гори на Амазонка, където биологът професор Брайън Фрай, който е част от Университета в Куинсланд, Австралия, и неговия екип са разкрили, че южната зелена анаконда в действителност не е единствената зелена анаконда.

Фрай и екипът му събират проби от кръв и тъкани от зелени анаконди в Еквадор, Венецуела и Бразилия, с цел да открият, че освен южната зелена анаконда съществува и северна зелена анаконда. Двата типа са съвсем идентични на външен тип и евентуално заради тази причина досега не са били различени.
 Снимка 655373

Но се оказва, че генетично разликата им е много огромна - става дума за 5,5%, като професор Брайън Фрай счита, че двата типа са се разделили генетично преди към 10 милиона години. " Това е доста значимо, тъй като за съпоставяне, ние сме с към 2% генетично разнообразни от шимпанзетата " , споделя още той, написа CNN.
 Белият носорог и инвитро процедурите, с които ще бъде спасяван изчезващият тип
Инвитро за носорози - по какъв начин учените ще избавят изчезващи типове

Хората вредят, хората оказват помощ

Откритието, разказано в, е направено откакто в продължение на 10 дни екипът от учени е бил в компанията на ловци от племето ваорани в Еквадор. Те са разкрили няколко великански анаконди, дебнещи идната си плячка.

" Размерът на тези същества е необикновен - една женска анаконда, на която се натъкнахме, беше с дължина от 6.3 метра ", споделя Фрай. Като са чули свидетелства от локалните поданици, че в региона са забелязвани даже по-големи човеци дълги към 7.5 метра и тежащи над 500 кг. 

Това не е изненада, тъй като зелените анаконди са най-тежките змии в света, като най-тежкият документиран субект е тежал внушителните 227 кг. Мрежестият питон да вземем за пример доближава по-голяма дължина от анакондите, само че пък тежи по-малко.
 Дейвид Орин - момчето, което хваща змии с голи ръце
Момчето, което не се опасява да бъде ухапано от змия

Дейвид Орин има много опит

В профила си в Instagram, професор Фрийк Вонк, който също е бил част от изследователския екип, разкрил новия тип анаконда, показа видео, в което се вижда по какъв начин плува към гигантска зелена анаконда. На самия Вонк му е мъчно да реши точната ѝ дължина, само че за съпоставяне написа, че той е висок 1,96 м. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР